Tudsz titkot tartani?

Hé, gyere csak közelebb..!
Tudsz titkot tartani?

Írta: Neely McQueen

Kamasz éveim jó részében rejtegettem egy titkot magammal kapcsolatban. Valójában 25 éves koromig így volt. Még most is megtartom ezt a kis darabka információt magamról, s csak akkor osztom meg, ha biztos vagyok benne, hogy biztonságosan megtehetem ezt. Annak idején nem akartam, hogy elítéljenek az emberek, hogy furán nézzenek rám, vagy sajnálkozzanak rajtam. Láttam, mi történt másokkal… mintha velem esett volna meg. Láttam, ahogy mások engedték, hogy sérülékennyé, bánthatóvá váljanak, ahogy megosztották a titkukat, és ahogy ez a titok karddá vált mások kezében. Nem engedhettem meg, hogy ez velem is megtörténjen. Így hát, vártam évekig és rejtve, titokban tartottam lényem egy részét…  nagy szükségem volt a gyógyulásra.

Arra kell törekednünk, hogy olyan ifjúsági missziót végezzünk, olyan teret biztosítsunk a fiataloknak, ahol mernek teljességgel önmaguk lenni. Egy olyan helyet, ahol a titkukat bizalommal megoszthatják, tudva, hogy soha sem fordítja azt senki sem ellenük.
Biztonságos helyet biztosíthatunk nekik, ha…

– létre hozzuk az őszinteség kultúráját

Szülőként nagyra értékelem, ha a gyermekeim elmondják nekem az igazságot még akkor is, amikor nem igazán szeretném azt hallani :). Örülünk a vallomásnak még akkor is, ha az nem egyezik azzal, amit hallani akarunk; az igazmondásnak nagy jelentősége van. A szolgálatunkban is örülnünk kell ezeknek a vallomásoknak.  Az igazság megvallása, hogy kik is vagyunk valójában, sokkal nagyszerűbb, sokkal fontosabb, mint hogy megjátsszuk, tettessük, valaki mások vagyunk.

– kialakítjuk a kegyelem kultúráját

Mindenki úton van. Mondhatjuk úgy is, mind gyógyulóban vagyunk. Mind bűn-függők vagyunk, lassanként gyógyulunk, ahogy egyre inkább olyanná válunk, mint Jézus. A fiatalok erős elvárásokat érezhetnek az irányukba, amiknek nem tudnak megfelelni. Megnyitjuk az utat az igazmondás előtt, mikor megengedjük, hogy a kegyelem legyen a norma a bűn helyett. Ilyenkor engedélyt adunk, hogy a gyógyulás folyamata beinduljon.

– létre hozzuk a gondoskodó felnőttek kultúráját

Mielőtt valaki elmondja a titkát egy másik embernek, elgondolkozik, „vajon megbízhatom benne?”. Ahhoz, hogy biztonságot adó szolgálatot alakítsunk ki, a csapatunkat megbízható felnőttekből kell felépíteni. Olyan felnőttekből, akiknek az elsődleges célja nem a szabályok betartatása (bár azok is fontosak és segítenek), hanem az, hogy egy-egy diák megtalálja az útját az őszinteséghez és a gyógyuláshoz. Amikor ezt a fajta biztonságot megérzi egy fiatal, a szolgálatunk védett hellyé változik számára.
Egy biztonságot adó ifjúsági misszió létrehozásához erőfeszítésekre és tiszta célra van szükség, de a küldetés nem lehetetlen :).
Hadd adjam át ezt a figyelmeztetést: Lehet nagyon kusza is a dolog, de lehet nagyon hatékony és erőteljes is.

Szeretettel, veletek gyógyulva,
Neely 🙂

Fordította: Momo