Kemény dió

Hogyan végezhetjük a szolgálatunkat kiskamaszok között, ha nem is ez a kedvenc célkorosztályunk?
Írta: Danny Bowers

Ez most itt egy olyan ifjúsági lelkész vallomása, aki NEM rajong a felsőtagozatos korosztály közötti szolgálatért, sőt soha nem is rajongott. Hát, ez vagyok én! Jól elvagyok a táborokkal, alkalmakkal, a vezetőkkel való kapcsolattartással, de a hétről-hétre való köztüklét nekem valahogy nem megy, az nem igazán én vagyok. Azt vettem észre, nehezemre esik, hogy huzamosan lekössön a közöttük való szolgálat. Ez nem azt jelenti, hogy nem kedvelem őket, épp az ellenkezője, csak éppen sokkal közelebb áll hozzám a középiskolások közti szolgálat. Igenis érdekel, hogy Jézushoz jussanak, és érdekelnek úgy is, mint akik hamarosan a gimis korosztályba lépnek, de még sem tudok felpörögni, ha a nap, mint nap közöttük végzett szolgálatra gondolok. Elmentem konferenciákra, workshopokra, könyveket olvastam a témáról, beszéltem „nagyágyúkkal”, próbáltam a lehető legtöbb vezetői megközelítést megvizsgálni a kiskamaszok közötti szolgálattal kapcsolatban. Nagyon bírom a felsősök őrült kis ötleteit, meg a dumálós időket velük, és tény, hogy senki mással nem tudok annyit nevetni, mint velük, de a lényeg, hogy hatékony lelkészük akarok lenni még akkor is, ha nem tartoznak a kedvenc célkorosztályomhoz. Szóval, így végez kiskamasz missziót egy olyan lelkész, aki nem is rajong értük.

1- Adj egy ötöst!

Nevezheted egyszerűnek, bárgyúnak, de bejön. Én bármelyik felsőtagozatossal, sőt mindegyikkel „pacsizok”. Próbálok kommunikálni, hogy megismerjem őket és a létüket, életüket.

2- Képeslapok

Képeslapokat szoktam küldeni nekik, amilyen gyakran csak lehet. Valami gyilkos grafikát nyomok a lapra, ami jó sok helyet foglal és látványos, s írok mellé valami kis üzenetet. Minden héten más és más diákoknak küldök lapot. 3- Vicces videók A felsős srácok nagyon királyok a haszontalan, ritka YouTube videók megtalálásában. Én viszont egy-egy olyan üzenettel próbálok nekik ezekre a lököttségekre válaszolni, amiket épp ezek a videók hoztak fel bennem.

4- Igyekszem olyan nagyszerű vezetőket találni, akik szeretik majd ezeket a kölköket

Nem tudom egyedül végezni ezt a szolgálatot. Szükségem van más vezetőkre, akik segítenek szeretni ezeket a diákokat. Bevallom nekik is őszintén, hogy nem vagyok egy fergeteges lelkész kiskamaszok számára, de együtt egy nagyszerű csapatot alkothatunk. Még mindig keresek és várok egy klassz vezetőre, aki átvehetné a helyem ezen a területen!

5- Irányított alkalmak, táborok, pihenés

A kiskamaszok közötti szolgálat szerintem egészséges keretek közt, s jól formában tartható bizonyos események irányított mozgatásával.

6- Kezdjük újra, semmi gond!

Ha egy üzenet, alkalom, vagy ötlet nem működik, megpróbálunk valami mást. Ha elbukunk, hát, elbukunk! Nem gond!

7- SZERETÜNK TITEKET!

Szerintem ez az az üzenet, amire a kiskamaszoknak szükségük van. Arra az üzenetre, hogy szeretni valóak, és mi, az ifivezetőik valóban szeretjük is őket nagyon, hogy azt akarjuk, hogy jelen legyenek, és hogy értékeljük az életüket. Tudom, hogy ez a lista nem szolgáltat alapot mondjuk egy könyv megírásához, vagy nem forradalmasítja a következő ifjúsági konferencia álláspontját, de a mi szolgálatunkban reménység szerint működik. Ha te is hozzám hasonló helyzetben vagy, szívesen hallanék róla, te hogyan maradsz hatékony a kiskamaszok közti szolgálatodban!

Fordította: Momo