Instagram

VIGYÁZAT ÉLETVESZÉLY! Az  Instagram  könnyen megölheti az Ifjúsági Missziódat

(Egy fiatal amerikai ifjúsági lelkész véleménye)

A média úgy söpör át a társadalmakon, mint a bozóttűzzel kísért forgószél. A Facebook lassan már kifutóban van. Ha te még mindig a Myspace-t használod, akkor vagy cserkész vagy, vagy nagyon magányos. A Twitter még mindig elég jól nyomul és már totál beszivárgott a kiskamaszok és a „gyesen” lévő anyukák életébe is. A Vine mobil applikáció a legújabb trendet képviseli a videós társadalmi média világában. És hát, az Instagram szilárdan megvetette a lábát a piacon a képek terén. Valójában minden egyes ilyen oldal esetében elhangozhat egy „ne, ne” figyelmeztetés, amibe szívesen belemennék egy rövidke pillanatra, de talán az Instagram és a Twitter ad legnagyobb számban lehetőséget a bűnelkövetésekre. Talán lesznek, akik azt mondják majd, „ugyan, miről brekeg ez a pasi?”. De hidd el, az én pozíciómból, aki a helyi ifjúsági lelkész vagyok, igenis van létjogosultsága, mikor aggódom egy-egy, a csoportomhoz tartozó diáklánnyal kapcsolatos „sztorin”. Hiszen ő nő nemű, én meg férfi. Engem ez az egész időnként rendesen taccsra tesz. Mindig, mikor felugrik az iPhone-omon valami furi üzenet, legszívesebben elhajítanám és tudomást sem vennék róla többet. Most komolyan tesó, nem mondod, hogy annyira lent vagy, hogy ezt ne értenéd. Hadd álljon itt néhány magyarázat, miért is lehet helytelen egy-egy ilyen üzenet, kép, videó.

1. A probléma leírása

Nem azoknak a képeknek a posztolásáról beszélek, amiken egy csapatnyi diák látható, vagy te, mint, egyetlen  férfi egy csapat nő nemű diákod között. Hanem arról a képről beszélek, amin csak te, az ifjúsági lelkész és egy lány látható a csoportodból.  Ezt még fokozza az is, ha a képen közel, vagy viszonylag közel vagytok egymáshoz. És hogy még ettől is rosszabb legyen a helyzet, gyakran látok olyan fotókat, amin még át is karolják egymást. Az ilyen ifjúsági lelkész további kritikákat von magára, ha ez mondjuk, akár heti rendszerességgel jelenik meg róla. Komolyan tesó, ezzel le kell állnod!

2. Ez egyenesen hátborzongató

Akárhányszor felugrik egy ilyen kép a telónkon az üzenetek között, mindig az jut eszünkbe, „ez a fickó egy görény”. Nem?

3. A szóbeszéd gyorsan terjed

Ha egy-egy feldühödött tini begurul (, és miért ne történhetne ilyen veled is), nem ritka, hogy iszonyatos sztorit kavarnak a vezetőjükről, még ha addig oda is voltak érte. Nem egy ilyen megtörtént esetet olvashatsz akár a neten is. Ne adj esélyt senkinek sem rá, hogy bármit is ellened fordíthasson! Ne hagyj támadási felületet!

4. Az Evangélium hírdetőinek távol kell magukat tartaniuk a gyalázattól

Az 1. Tim. 3:2. az mondja:”…a vezetők feddhetetlenek legyenek…”. Az Ef. 5:3. szerint:“Paráznaság, vagy bármi tisztátalanság…ne neveztessék közöttetek, amint az szentekhez illik.” Az olyan képek posztolása, amin csak te és egy diáklány látható, helyet adhat a spekulálásra. Mint lelkészeknek, és mint keresztyéneknek azon kell munkálkodnunk, hogy semmi teret, támadási felületet ne hagyjunk a szexuális tisztaságunk terén (sem). Ne biciklizz egy szál magad egy diáklánnyal, ne lelkigondozd őt egyedül és ne posztolj olyan fotókat, amin csak ti ketten vagytok!

Fordította: Momo