Hanyas lábad van?

Írta: Katie Sutton

Konkrétan, mekkora az elektronikai lábnyomod? Mikor az ifjúsági munkádra gondolsz, mit mondanál, olyasmi, mint egy Chupacabra, vagy egy Jeti lábnyoma? És itt most nem csupán arra gondolok, milyen nagyszerű az ifi misssziós weboldalatok, vagy hogy hány képet találhatnék az ifiseidről, diákjaidról az Instagram-on. Sokkal inkább az érdekelne, hogy milyen lelki hatást gyakorol az ifjúsági munkád az internetre.

Felzaklat és felbosszant a tény, hogy mikor megnyitom a Reddit kezdő oldalát (közösségi hírgyűjtő oldal), azt kell látnom, hogy a kommentek, üzenetek fele az ateizmussal kapcsolatos. Időnként, mikor a YouTube-on keresztül vágtatok, könnyen botlok olyan videókba, amikben imámok fejtik ki az iszlám hit lényegét. De ha beütöm, „Keresztyénség”, a kezdő üzenetek szinte mindig jól irányzott köpködések egyenesen az Egyházra és annak népére.

A tiniknél nincs nagyobb tábora az internet látogatóinak. A mi diákjaink, fiataljaink nincsenek annyit fent, mint más „srácok”? Hol van az ő lábnyomuk? Mint ifjúsági munkásoknak, itt az ideje, hogy feltegyünk magunknak néhány kérdést a szolgálatunkkal kapcsolatban:

  • Az ifjúsági munkád internetes tartalmainak hanyad része az, amit ténylegesen maguk a fiatalok készítettek, adtak bele?
  • Biztosítunk olyan elektronikus fórumot a fiatalok számára, amin kifejezhetik hitüket?
  • Hogyan bátorítjuk a diákjainkat arra, hogy legyenek hatással kreatív módon a virtuális világra?
  • Vajon megtanítjuk őket, hogyan legyenek lelkileg időszerűek az online játékok, videók, társadalmi média és egyebek színterén?
  • Hogyan áraszthatnánk el mi, mint ifjúsági misszió az internetet Isten üzenetével?

A diákjaink idejük nagy részét a virtuális világban töltik. És ezzel számolnia kellene az ifi missziónknak is. Tudnál olyan alkalmakat, bibliaköröket szervezni a diákjaidnak, amik segítenék őket abban, hogy kifogásokat találjanak arra, hogy megosszák hitüket, lelki életük dolgait online is? Hülye kérdés, nem? De mi lenne, ha a bibliakör üzeneteit ujjhegyre szednétek és azon nyomban együtt posztolnátok is bizonyos oldalakon? Vagy mi van a videónapló ötletével? Mi lenne, ha egy szolgálati célzatú utatokat felvennétek, s ezen keresztül bemutatnátok, hogy fiatal keresztyének hogyan, és mit tesznek másokért szeretetből? És mi lenne, ha az ifjúsági szolgálatodnak lenne egy YouTube csatornája, ami a karitatív tevékenységeiteket mutatná be?

A diákok kreatívak. Engedd, hadd csinálják azt, amit a legjobban tudnak! Szabadítsd fel őket erre! Támogasd a törekvéseiket! Adj nekik időt, hogy kifejezzék magukat kreatív módon! Engedd, hogy használják a videót, a nyomtatót, a világítást, a színpadot, a kellékeket, és minden ilyesmit, ami megtalálható nálatok a gyülekezetben! Alig várják, hogy rátegyék a kezüket ezekre a holmikra! J Adj nekik lehetőséget, hogy hangot adhassanak a hitüknek olyan formában, amilyen a legjobban passzol hozzájuk!

Tanítsd meg a diákjaidat arra, hogyan evangélizálhatnak a maguk világában úgy, hogy az kulturálisan is aktuális legyen és így a keresztyének lelki lábnyomát is növelhessék! Mint ahogy a Bibliában is áll, „mily szép, ha feltűnik a hegyeken az örömhírt hozó lába!” … még akkor is, ha azok a lábak 43-as Converse cipőt hordanak :).

Fordította: Momo