Egy vezető 2 legfontosabb tulajdonsága

egy 16 éves srác véleménye alapján

írta: Kurt Johnston

Cole fiam, aki 16 éves, nem rég részt vett egy konferencián, aminek az volt célja, hogy segítse a fiatalokat vezetői készségeik fejlesztésében. Cole, sok más korabeli sráccal együtt, nem igen rajong érte, hogy a szülei kifaggassák élete nagy kérdéseiről, de még a kisebb történésekről sem igen. Úgy hogy vettük a lapot és tolakodás nélkül kivártuk, míg ő fogott bele, hogy megossza velünk a hétvége élményeit—amit meg is tett 15 percben (ami nála egy személyes rekord :-).
Az említett, nem túl hosszú beszélgetés vége felé megkérdeztem tőle: “Cole, ha meg kellene határoznod egy vezető KÉT legfontosabb tulajdonságát, mi lenne az? Nincs rossz válasz, hisz mindenki más és más tulajdonságot tart fontosnak, mindenkinek saját listája van.” Egy kis gondolkodási időt kért, és aztán a következő listavezető tulajdonságokkal állt elő. (Nem hiszem, hogy én jobbakat találtam volna.)

#2: Legyen megbízható 

Cole úgy érezte, a bizalom az a legfontosabb dolog, amit az emberek egy vezetőnek adhatnak, és a megbízhatóság, amit tőle elvárhatnak. Arra jutott, hogy ha az emberek nem tudnak megbízni benned, miért hagynák, hogy vezesd őket? Nagy hatással volt rám, amit mondott, úgy hogy tovább mentem, kockáztattam, és megkértem, mondjon néhány dolgot, ami szerinte építi, és ami rombolja a bizalmat.  Hááát, jobb lett volna, ha hagyom a témát, és nem kockáztatok… semmi kedve nem volt velem ilyenekről dumálni :).

#1: Legyen figyelmes hallgató

Cole szerint annak a képessége, hogy JÓL hallgass meg valakit, és, hogy az emberek azt érezzék, igazán érdekel téged, amit gondolnak, és ahogy éreznek, a leges legjobb dolog, amit egy vezető adhat. Még azt is hozzá tette, hogy milyen cool, amikor bizonyos emberek, akikről tudod, milyen eszementen elfoglaltak, mindig találnak rá időt, hogy beszélhessetek, akármikor is van szükséged rá. Mivel az előző körben majd nem megjártam, így most nem kérdezgettem tovább :).

Szóval, vállaljuk fel ezeket és fogadjuk el, hogy vezetőként a legfontosabb dolog megbízhatónak és fantasztikusan jó hallgatónak lenni. És innen akkor már egyenes út vezet azokhoz a kérdésekhez, amik rendkívül fontosak az ifi vezetők számára.

  • A diákjaim, a szülők és az önkéntesek megbíznak bennem?
  • Hogyan bírhatom a bizalmukat töretlenül továbbra is? Vannak olyan hibák, amiket korábban elkövettem, s megtört a bizalom irányomba? Mit tehetek annak érdekében, hogy ezek többé ne forduljanak elő?
  • Mennyire vagyok jó hallgató?
  • Vajon érzik az emberek, akik az én vezetésemre vannak bízva, hogy igenis számít a véleményük, érzéseik, gondolataik?

Sokkoló, hogy miket tanulhatunk egy 16 éves deszkás sráctól, nem?

Fordította: Momo