Alaposan

AVAGY, MARADANDÓ, TARTÓS HATÁSÚ  IFJÚSÁGI MISSZIÓ 
Mark DeVries gondolatai alapján

Van egy nagy adag szenvedély, lendület benned, hogy segítsd a fiatalokat a lelki növekedésükben, van egy csomó kreatív ötleted a szolgálathoz, vidám programokhoz, alkalmakhoz és eszméletlen jó a technikai háttered. És a gyülekezeti ifis szolgálat még így is halódik, nem ér el a célközönséghez, a diákokhoz és a legutóbbi próbálkozásodat, meghívásodat is egy sor ifjúsági lelkész mondta vissza. Ismerősen hangzik? Ha igen, akkor se keseredj el! Igen is le-het-sé-ges olyan ifjúsági szolgálat felépítése, aminek erőteljes hatása van sok-sok diák életére – HA elsőként lefekteted a helyes alapokat. Szóval, így építhetsz fel egy olyan ifjúsági szolgálatot, ami elég erős ahhoz, hogy a hatása sokáig tartson:

Ne a könnyebb utat válaszd!

Nincsenek egyszerű, könnyű válaszok, vagy gyors tapaszok, gyors megoldások, amelyek erős ifjúsági misszióhoz vezetnének. Hajlandónak kell lenned rengeteg energiát befektetni még a kínlódások időszakában is, hogy aztán hosszantartó hatást érhess el a gyülekezeti ifi misszióban.

Gondolkodj tisztán, világosan arról, mire is van szükség a szolgálatodhoz!

Túl gyakran az a helyzet, hogy az ifjúsági szolgálathoz kapcsolódó állások, pozíciók vagy túl homályosak, vagy irreális elvárásokkal vannak teli. Kérd Istent, segítsen neked megérteni és mások felé is jól kommunikálni a szolgálat valós szükségeit, szükségleteit!

Ahelyett, hogy egy extra képességekkel bíró munkatársra vársz, segíts valakinek azzá válni!

Ne pazarold az idődet arra, hogy megpróbálsz egy superman tulajdonságokkal rendelkező ifjúsági lelkészt felkutatni (, akinek legyen karizmája, legyen együttérző típus, ja, és legyen  kreatív is!), szóval ehelyett inkább építs ki egy olyan szolgálati infrastruktúrát, ami bármelyik átlag képességekkel rendelkező ifjúsági pásztort segíteni tud abban, hogy felnőhessen a feladatához.

Előbb a szisztémádat vizsgáld meg, aztán a tartalmat!

Bár az ifis szolgálatod  tartalma fontos, de nem lehet jól megvalósítani, ha a szisztémád hibás. Ezért erre fókuszálj előbb: vajon bíznak a munkatársak egymásban?, a munkatársak és az önkéntesek világos elvárásokkal dolgoznak együtt?, vajon a szolgálatban résztvevők általában hatékonyan oldják meg a dolgokat?, stb. Tartsd észben, hogy a rendszer megváltoztatását tudatosan kell végrehajtani évek alatt, hogy a legjobb tartalmat érhessétek el, s így a diákokhoz klasszul eljuthassatok.

Legyenek kulcs dokumentumaitok!

Hozzatok létre egy címjegyzéket a diákok számára, egy másikat a munkatársaknak és az önkénteseknek, és végül egyet azoknak, akik az elmúlt 2-3 évben látogatták az ifjúsági szolgálatod alkalmait! Évente frissítsd ezeket! Tervezd meg a szolgálat éves alkalmait és rendezd naptárba! Írj munkaleírásokat, hogy világos legyen a munkatársak és az önkéntesek számára is, hogy mi az ő felelősségük! Aztán adj az embereknek az éves ismertetőből és légy hajlandó arra, hogy ha szükséges, változtass a munkaköri leírásukon! Építs fel egy munkaerő listát, amelyben lefekteted, mennyi önkéntesre van szükség a szolgálatban az elkövetkező évben és kik a leginkább esélyesek arra, hogy be is hívd őket! Hozz létre egy forgatókönyvet arról, hogyan építed fel a tanítást a szolgálat elkövetkező 6-7 évében! Készíts egy missziói állásfoglalást a szolgálatra nézve! Írj egy listát a belátható célokról, amelyeket el szeretnél érni 3 év alatt. Írj egy állásfoglalást az értékekről! Hozz létre egy szervezési táblázatot a szolgálathoz!

Változtasd meg a látásod!

Az fiatalok közti misszióban a legjobb idő egy új kezdeményezésre, vagy egy új röppálya fontolgatására már azelőtt eljön, mielőtt a jelenlegi fókusz lendülete a tetőfokára hágna. Minden öt évben, vagy valahogy így, hozd össze a munkában igazán részt vállalókat, részt vevőket, hogy egy friss látást kapjatok a szolgálathoz! Álmodj merészet és kérd Istent, leheljen új életet a szolgálatodba!

Változtass a kultúrán!

Ha az ifjúsági szolgálatod kultúrája nem egészséges, változtass rajta még mielőtt az változtatná meg azokat, akik benne dolgoznak! Az első dolog, hogy a munkában lévőknek mutasd meg nyilvánvaló módon, s adj bíztatást arra nézve, hogy itt most valami klassz dolog folyik a szolgálatban! Apránként hajtsd végre a változásokat és bízz benne, hogy lassan, de biztosan a nagyobb változások is beérnek! Kérd Istent, hogy segítsen aggódás, szorongás nélkül szolgálni és örvendezni a körülötted lévő problémák ellenére is! A te hozzáállásod másoknak is segíteni fog, hogy pozitívak maradjanak. Használj történeteket és példázatokat, hogy azokkal bátoríts másokat is, hogy észrevegyék Isten munkáját a szolgálatban, hogy meglássák azt az előrelépést, amit te már látsz!

Fordította: Momo