A profi

Profi keresztyén vagyok?

Írta: Jason Ostrander

A „profizmus” kifejezést gyakran kapcsoljuk ahhoz, hogy valakit megfizetnek egy bizonyos munkáért (pl.: a profi sportolót megfizetik, míg az amatőrt nem), pedig a hangsúlynak azon kellene inkább lennie, hogy mennyire végzi az ember profi módon azt, amit csinál. Más szóval, azon túl, hogy megfizetnek bizonyos tehetségedért és képességeidért, a profizmus inkább azt a képességed jelenti, hogy állhatatosan, következetesen átadod ezt az úgy nevezett tehetséged adta többletet másoknak.

Mikor ifjúsági lelkész voltam, azzal viccelődtem, hogy azt mondtam az embereknek, engem azért fizetnek, hogy keresztyén legyek. Aztán később rájöttem, van benne valami igazság. (Egyébként, ha már nem viselkedtem volna keresztyénként, biztosan kirúgtak volna 🙂 ) Gondoltál úgy valaha magadra, mint profi keresztyénre?

Most, mielőtt szolgai módon meghajolnál a kérdés előtt, vagy „eretnekség”-et kiáltanál, csak egy pillanatra gondold ezt végig és nézd a dolgot a profizmusnak a fent említett értelmezésének a lencséjén keresztül, azaz a következetes átadás szemszögéből.

“Mikor Jézus meglátta őket, azt mondta nekik, menjetek, mutassátok meg magatokat a papoknak. És, ahogy még mentek, megtisztultak. Egyikük, mikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és dicsőítette az Istent fennhangon. Jézus lába elé vetette magát és hálát adott neki—Samaritánus volt. Azt kérdezte Jézus, „Hát, nem tízen gyógyultak meg? Hol van a többi kilenc? Egy sem jött vissza, hogy dicsőítse az Istent, csak ez az idegen? ”

(Luk. 17:14-18.)

Elsőre nézhetjük ezt a szakaszt úgy is, mint egy jó kis helyénvaló figyelmeztetést arra nézve, hogy mi, mint hívő emberek legyünk hálásak, de ha másképp nézzük, lehet egy ablak is, amit Jézus arra nyit, hogy lássuk, milyen is (lenne) az igazi keresztyén profizmus. Mi van, ha Jézus kérdése arra utalt, hogy mennyire rosszul, mennyire nem profi módon reagáljuk le az Ő munkáját az életünkben? Mi van, ha a hála nem csupán csak egy reakciós dolog, hanem valami olyasmi, amit időről időre várna tőlünk, hogy következetesen megtegyünk?

Hát, csak annyit mondhatok, legyen áldás azon az utazáson, amit a keresztyén profizmus útján teszel! 🙂

Fordította: Momo