Trabant

„Ha ismernétek engem, ismernétek az én Atyámat is: mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok őt.” (7.)

Gyönyörű metálkék Porsche száguld az M7-esen. egyszer csak balról elsuhan mellette egy zöld Trabant. Vezetője átkiabál: – Ismeri a Trabantot? A dolog bosszantja a Porsche tulajdonosát, nagyobb sebességre kapcsol, és megelőzi a Trabantot. Két perc múlva újra elhúz mellette a Trabant:
– Ismeri a Trabantot? – A pimasz! – hördül fel a porschés, és padlóig nyomja a gázt. Megelőzi a Trabantot, ám hamarosan ismét elzúg mellette: – Ismeri a Trabantot? Akkor mondja meg, hogy lehet leállítani!
 Ez egy régi vicc, te lehet, hogy már nem is ismered a trabantot, pedig létező kis szuper kocsi volt. A gyártásához elég volt két ember, az egyik hajtogatta, a másik meg ragasztotta, sohasem hagyott cserben, és ha szétszedted, akkor elfért a konyhaasztalon, a javításához elég volt egy szerszámosláda, szóval szuper kis kocsi volt az. A vicc itt nem is a trabant, hanem az, ahogyan az ember szavakat és gesztusokat ért vagy félreért. Ismerni valamit. Azt hisszük, éppen elég, ha értjük a kimondott szavakat, vagy felfogjuk valamennyire a másik közlését. Ismered a trabantot? Tudod, hogy néz ki, mi a jele, milyen a kipufogójának a szaga, esetleg milyen a hangja, volt már, vagy van neked, ültél már benne? Rengeteg szintje az ismeretnek, mert mindenki ismeri és közben senki sem. Ismered a másik embert? Értelmezed a szavait, a cselekedeteit, esetleg sejted hogyan is működik? Mit jelent ismerni? Jézus Krisztus kellő határozottsággal teszi rendbe a kérdést. Ismerni az Istent azt jelenti, hogy ismerjük Fiát a Krisztust. Ha ismerjük Krisztust, az azt jelenti, hogy követjük őt, kíváncsiak vagyunk szavára, engedelmeskedünk neki, együtt élünk és járunk vele.

Korábbi áhítatok