Hírbe hozva

„… mert gondunk van a tisztességre nemcsak az Úr előtt, hanem az emberek előtt is.” (21.)

A következő sorok megzavarhatják egyes olvasóink nyugalmát, de a cél elérésének érdekében ezt be kell, hogy vállaljuk. Ismét! 🙂

Sámsonról elterjed a pletyka, hogy homoszexuális. Amikor meghallja ezt, előbb felháborodik, de aztán elkezd gondolkozni, hogyan vehetné elejét a rosszindulatú pletykálkodásnak. Megszületik az ötlet: kihirdeti, hogy vasárnap az arénában 1000 nőt tesz a magáévá. Vasárnap gyűlik a tömeg és a lelkes résztvevők. A fanfárok után Sámson nekikezd jó híre megvédésének. 500-on túl van, de még meg sem izzadt. A tömeg biztatja: – SÁMSON, SÁMSON!! 700-nál jár, de kicsit már fáradt. A tömeg mellette van: – SÁMSON, SÁMSON!! 800-nál már remegnek a lábai. A tömeg biztatja: – SÁMSON, SÁMSON!! 973-nál Sámson elájul. A tömeg egy percig némán figyel, majd:- BUZI, BUZI!!

Az igét magyarázó történet nem igazán szorul magyarázatra, de ha kétségeid lennének felőle, akkor olvass bele az ószövetség azon érdekes helyeibe, ahol ennél még sokkal cifrábbakat is találsz leírva, nyilván okkal. Az ok, az emberi viselkedés és létezés azon mélysége, aminél azt hinnéd nincsen lejjebb, s aztán döbbensz meg, hogy sajnos van. Isten előtt jónak, tisztességesnek, rendesnek lenni egészen sima ügy! Hiszen Isten nem pletykál, nem feltételez, és mindig tudja az igazságot. Mi reformátusok énekeljük is, hogy „Te előled elrejtenem semmit sem lehet!”   A keresztyén ember életében néha sokkal nagyobb kihívás az emberek előtti tisztesség megvalósítása, mint az, hogy tisztességesek legyünk az Isten előtt. A tömeg nem kegyelmez!