Kívánságkosár

„Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek.” (5.)   

– A csuda vigye el! A nyavalya törje ki! – Az ördög szánkázzon a hátán! –  A holló vájja ki a szemét! – A lapos guta üsse meg! – Mindenféle guta üsse meg! – A mennykő csapjon belé! – Rúgja meg a tehén! – Verje el a jégeső! – Nyíljon meg alatta a föld! – Temesse be a hó! – A hóhér vágja hátba! – A sírásó legyen az utolsó barátja! – Nincs tovább! Ekkor lépett elő a királyfi: – Nőjjön be az orra luka! – Köszönöm – mondta a szénégető, majd hangosan megismételte: – Nőjjön be az orra luka!

Ez a kis Süsü idézet azon túl, hogy visszacsempész némi gyerekkori hangulatot felnőtt-, esetleg kamasz hétköznapjainkba, kicsit el is gondolkodtat minket azon, hogy mennyi szépet és jót kívánhatunk egymásnak. ( A Kőhalmi Zoltán féle ” Folyjon ki a véred” már csak megkoronázná ezt a sort, de ezt említeni sem merem 🙂 ). A szénégető monológ is tartalmaz egy-két új fordulatot ezen a téren, de a legdurvább mégiscsak János apostol. Elképzelem, hogy megáll előttem és mosolyogva azt mondja: – Kedves barátom, azt kívánom neked, hogy legyen olyan egészséges a tested, mint a lelked! Sokan küldenék el, ha nem is melegebb éghajlatra, de Patmosz szigetére biztosan! Ugyanakkor ez azt is mutatja, hogy sokaknak, vagy sokunknak a lelke nem elég friss és egészséges ahhoz, hogy a testünk hozzá igazodjon. Pedig a léleknek a testre sokkal erősebb hatása van, mint fordítva. Szóval a lelkünknek is szüksége van egy kis edzésre, gyógyulásra, sőt néhanapján egy kis karbantartásra is!