Százszázalék

„A fejsze pedig ott van már a fák gyökerén: ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és tűzre vettetik.” (10.)

Talán az egyik legnagyobb felfedezésem, amit multiban valaha is tettem, az egy egyszerű gyümölcslé megtalálása volt. Minimalista dizájn, ötletes szöveg, mert kb. csak ennyi van rá írva, Tartalma: száz százalék gyümölcs, se több, se kevesebb. Annyira nagyszerű, annyira célratörő, és benne van a lényeg. Vagyis, hogy csak a lényeg van benne! Mert vannak jó gyümölcslevek, meg rosszak, sűrítményből visszalögyböltek, meg igazi teljes értékűek. A gondolat egészen bibliai és nagyon egyszerű! Van jó, meg rossz gyümölcs. Mindkettő fán terem, mindkettő gyümölcs, mindkettő még akár jó is lehetne, de nem az. Csak az egyik száz százalékos, a másik nem. Ez azért fontos részlet, mert az a gyümölcsfa, amelyik rossz gyümölcsöt terem, az a fa nem tölti be a funkcióját. Vagyis, pontosítsunk: a fa funkciót vált. Tüzelő lesz belőle, ami ugyancsak fontos dolog, és még akár hasznos is lehet. Fogják a fát, kivágják, feldarabolják, aztán tűzre vele! Igaz, ez a haszon egyszeri, de legalább jó meleg. Persze lehet utálni a fejszét, meg azt, aki a fejsze nyelét fogja, de neki joga van eldönteni, hogy melyik fa milyen, meg melyik gyümölcs minősül rossznak vagy jónak. Kedves drága fatársaim és barátaim, amikor már a bokádnál van a fejsze, akkor talán sikoltozni és fogadkozni már teljesen felesleges. Mert addig kell a gyümölcseinkkel dűlőre jutni, amíg a fejsze, meg a favágó meg nem érkezik. Amikor már itt van, akkor már nem lehet két perc alatt gyümölcsöt produkálni. Sajnos. Szóval csak időben és csak ügyesen. A gyümölcstermés hosszú folyamat, az eredmény itt is száz százalékos, kellene, hogy legyen.