Az egyház jövője

Az ifjúsági misszió mindenképp olyan dolog, aminek hosszútávú hatása van. Azt hiszem, érdekes lehet végig gondolni mindazt, amiről tudjuk, vagy tudhatjuk, hogy egyszer csak bekövetkezik az Egyházban az előttünk álló néhány évben:

Azok a diákok, akikkel az ifjúsági misszió során találkozol, 10 éven belül szülők lesznek a gyülekezetedben

Azok a fiatalok, akiket most lelkigondozol, oldalba böksz, noszogatsz és terelgetsz, pár éven belül szülőkké válnak. Ezeknek a Srácoknak hamarosan saját Srácaik lesznek, és ők maguk lesznek a szülők (ha már régóta dolgozol az ifjúsági misszióban, nem biztos, hogy örülsz, ha erre gondolsz).

Akkor hát?

Tanítsd őket! Jól, helyesen, alaposan! Példaként, modellként lépj be az életükbe! Bökdösd őket, hogy jobban tiszteljék, szeressék a szüleiket! Segíts felismerniük, hogy a nem is olyan távoli jövőben ők lesznek az apák és anyák, és ők fognak küszködni a kamaszaikkal. Ja, és segíts nekik tisztának maradni, hogy a szülővéválás ne történjen meg hamarabb, mint kellene.

Az ifjúsági misszióban résztvevő fiatalok egy része 12 éven belül misszionárius lesz valahol a világban

Azok a fiatalok, akik manapság részt vesznek a Tavaszi szüneti csendesnapokon, vagy egy hosszabb nyári diakóniai jellegű héten, kiszálláson, a jövő misszionáriusai lehetnek. Talán ők azok, akik elviszik majd az Evangéliumot azoknak a népcsoportoknak, akik még nem hallották, és talán ők lesznek, akik lefordítják a Bibliát az utolsó ismeretlen nyelvre.

És ha ez igaz …

Segíts, hogy a körülötted lévő fiatalok közül a lehető legtöbb kaphasson missziói impulzusokat! Mutasd be nekik, mi is az igazi szolgálat! Harcolj, hogy minél több pénzt szerezzhess ezekhez az utakhoz az egyetemtől, főiskolától, ahol dolgozol! És amikor eljön az ideje, ne tartsd a fiatalokat vissza, hanem „lökj” rajtuk egyet! Hadd menjenek!

A fiatalok, akik a mostani szolgálatod részesei, 15 év múlva talán az Egyház vezetői lesznek

Azok a diákok, akiket manapság pásztorolsz, tanítasz és megpróbálsz elérni, hogy Jézushoz vezesd őket, nem is olyan sokára presbiterekké, diakónusokká és lelkészekké válhatnak. Hamarosan talán olyan döntéseket hoznak majd, amelyek megváltoztatják a „játékszabályokat” és normákat az Egyházban és talán a Biblia magyarázatát is. Súlyos döntések tömkelegével találják majd magukat szemben (amelyekkel a mi generációnk is próbált megküzdeni, de jó részt ő rájuk hagyta ezeket). Mi az én ötletem? Tanítsd, neveld a rád bízott diákokat alaposan! Munkálkodj azon, hogy erős alapjuk legyen az Igén állva! Tanítsd őket a hitükről értelmesen vitázni! Már most adj nekik lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a vezetésben, hogy amikor majd eljön az idő az egyházi vezetésben számukra is, már legyen némi tapasztalatuk!

Mi hát az Egyház jövője? Nem kell messzebb nézned, mint a saját ifjúsági missziódra, mind arra, amit ma végzel.

Fordította: Momo